Glashelder hof

Renovatie en uitbreiding
Schuttershof theater in Middelburg.

2009

Het Schuttershof theater verdient beter. Al lang is er grote behoefte aan een ruimere ontvangst voor de bezoekers en een serieuze foyer om elkaar te ontmoeten en te genieten van een kopje koffie, ter voorbereiding op een goede film, of juist na afloop de film nog een door te nemen. Het huidige pand biedt daarvoor, hoe mooi het op zichzelf ook is, te weinig mogelijkheden.

Er moet dus iets bij: extra ruimte. Het bestaande monumentale gebouw, waarin de filmzaal gesitueerd is, dient gerenoveerd te worden: door een grondige dak- en gootrenovatie en een technische verbetering van de buitengevels, zou het fraaie gebouw er weer veel beter uitzien en bovendien langer meegaan. Ook zou het de mogelijkheid om de nu lege zolder beter te benutten. Als kantoorruimte voor het theater bijvoorbeeld. Een aantal installaties zoals de verwarming en de ventilatie zal worden vervangen en ook de (geluids)isolatie zal worden verbeterd.
Het krappe en ongeïnspireerde huisje uit de wederopbouw, dat nu functioneert als entree ruimte voor het theater zou ruimte moeten maken voor een ruime en lichte toegangshal, die direct verbonden is met een nieuw te bouwen foyer aan de achterzijde van het bestaande pand. De huidige, rommelige tuin biedt hiertoe nog voldoende mogelijkheden. De nieuwe foyer zou een voornamelijk uit glas bestaande eenvoudig volume moeten zijn, met een minimaal oppervlak van ca 100 m2, zodat er eveneens voldoende toiletten en een kleine bar in kunnen worden ondergebracht.

In de toegangshal worden dan een kleine berging en de kassa ondergebracht. Op de verdieping, waar nu het krap behuisde kantoor van het theater is ondergebracht naast de projectiekamer, blijft alleen die laatste gehandhaafd. Op die manier ontstaat veel ruimte, die het gehele complex ten goede komt. Bovendien wordt dan de oude zijgevel van de historische Schuttershof opnieuw goed zichtbaar voor elke passant. Ook degenen die alleen in de straat passeren en niet de stap over de drempel willen zetten. Heel de Schuttershofstraat krijgt op deze manier een veel aantrekkelijker uitstraling.
Niet alleen zal de glazen hal in de avond, wanneer het theater voornamelijk functioneert, veel licht de nauwe straat in doen stralen, het zal ook meer publiek trekken en de veiligheid (en properheid) van de straat bevorderen. Hinder voor de directe buren wordt uiteraard voorkomen.

In de langsgevel van het historische schuttershof zullen de nu gesloten luiken weer opengezet worden. In de zo ontstane nissen kunnen verlichtte filmposters getoond worden, ter aankondigen van de vertoningen binnen. Opnieuw een enorme oppepper voor de hele straat. Om het geheel te vervolmaken wordt een nieuwe lichtsculptuur op de afgeknotte toren van het Schuttershofcomplex aangebracht, als baken in de stad en als teken dat het theater in functie is.
opdrachtgever: St Cinema Middelburg

ontwerp: november 2009

team: Johan de Koning, Hazrat Sarwari, Onno van Wensen