Kiosk Lange Jan

[:nl]middelburg

mei 2006

Ingeklemd tussen de hoge Lange Jan en het portaal van de Koorkerk staat de kiosk voor de kaartverkoop voor de torenbeklimming.

Glimmend en glanzend straalt deze kiosk de klanten tegemoet. Op uiterst precieze wijze geconstrueerd uit roestvaststaal. Een eenvoudig ontwerp. Zo min mogelijk poespas. Wel een groot luik waarachter de medewerkers de klanten te woord staan. En een geknikte deur omdat er te weinig ruimte is om een bolle deur volledig open te zetten. Deur en luik zijn in een afwijkende staalvariant uitgevoerd zodat beide goed opvallen. Het geheel staat op een kleine, zwarte plint, terwijl ook aan de achterzijde een zwart volume de kiosk met de achterliggende kerkmuren verbindt. Zo komt het vrolijke volume los van zijn directe omgeving.

Op het eerste gezicht lijkt de materiaal keus willekeurig en provocerend. Wanneer men echter het interieur van de Nieuwe Kerk heeft bezichtigd, zal duidelijk worden dat er een innige band bestaat tussen het nieuwe interieur van die moderne kerk en de kiosk voor de Lange Jan. Dit was overigens een belangrijke wens van de gemeente Middelburg, die mede-initiatiefnemer en mede-financier is van het huidige kiosk ontwerp.

Bezoekers van de Lange Jan hoeven niet langer pas na een lange klim boven bij aankomst een kaartje te kopen. Dat het hier gaat om een kiosk voor de Lange Jan wordt duidelijk door de grote letters op het dak. Ze zijn ruwuit het staal gezaagd en worden juist door die simpele behandeling als ludiek en eigentijds begrepen.

 

opdrachtgever: Zeeland Attracties, Middelburg / Gemeente Middelburg

ontwerp: 2004
uitvoering: 2005-2006
Elmirou bv. Middelburg

projectarchitect: Johan de Koning
team: Rensley Mattheeuw
bouwkosten: 10.000,- euro incl. btw[:]