12 woningen

[:nl]Paauwenburg, Vlissingen

1992 -1993

genomineerd voor de Zeeuwse Architektuurprijs 1997

Paauwenburg ging opnieuw beginnen. In een stedebouwkundig plan van Ashok Bhalotra. Brandpunt van dit ontwerp is een cirkelvormig plein; een intieme plek, die wij hebben benadrukt met een stevige gemetselde wand, waarin een zestal portieken uitgespaard werden voor de entrees van 12 woningen. Deze woningen zijn ‘verstopt’ achter die traditionele muur, die gemaakt is van warme, donkere rood-bruine dikformaat stenen en met enkele ambachtelijke details van reliĆ«f en textuur voorzien is. Die details zijn onontbeerlijk voor een levendige architektuur en het verkrijgen van een haast romantische plek. Achterom hebben de woningen een veel eigentijdser gezicht gekregen, door de toepassing van lichtgekleurde stenen en ruwe vuren delen. In de plattegrond is de uitwaaiering vanuit de cirkel goed te zien: vooral de woonkamers aan de tuin openen zich geheel naar de achterzijde, waar het licht binnenkomt. De intimiteit van het plein wordt versterkt door de ligging van de keukens aan die zijde van de woning. Zo onstaat een aardige symbiose van traditionele en hedendaagse aspekten , die uitstekent voldoen aan de uitgangspunten van het Bhalotriaanse inbreidingsplan.

projektarchitekt: Johan de Koning

ontwerpteam: Don Monfils, Hansje den Hollander

uitvoering: 1994-1995

konstrukties: Adviesburo Vader te Grijpskerke

realisatie: Bouwbedrijf Kambier te Koudekerke

bouwkosten: f 1.800.000,- (inkl. installaties)

 [:]