Tandartspraktijk Arratoon

[:nl]

Badhuisstraat
Vlissingen

2001-2002

De bestaande tandartspraktijk is gevestigd in een groot 19e eeuws pand in het souterrain en op de bel-etage. De twee verdiepingen daarboven zijn verdeeld in vier studentenkamers. Deze verdiepingen hebben een eigen opgang aan de Badhuisstraat en aan de Duinpoortweg.

De praktijk is uitgebreid met een derde consultruimte en een tandtechnisch laboratorium aan de achterzijde van de bestaande bebouwing en het interieur van de receptie en wachtruimte is gemoderniseerd.

Twee rechthoekige volumes zijn gebruikt om het gevraagde programma in onder te brengen.
De volumes zijn ingesneden op plaatsen waar licht (patio) en beschutting (overstek) noodzakelijk zijn. Tevens versterken de insnijdingen de onderlinge relatie. Het onderste volume is uitgevoerd in zwart metselwerk en wordt gebruikt door het tandtechnisch laboratorium, het bovenste volume is uitgevoerd in wit stucwerk en geeft ruimte voor een derde consultruimte en een sterilisatieruimte.

Vanaf het achter terrein hebben we twee duidelijke routes gemaakt die toegang geven tot de tandartspraktijk en de studentenkamers.
De route omhoog gaat via een recht steektrapje met een pad over het dak van het tandtechnisch laboratorium naar de consultruimte toe. Hier gaat het pad over in een rechte stalen trap, evenwijdig aan de gevel van de consultruimte, die geïntegreerd is in een lamellenkonstruktie. De trap eindigt op een stalen bordes van persroosters en via het dakterras is er toegang tot de studentenkamers.

De route naar beneden gaat langs het zwarte metselwerk volume en de patio en onder de lamellen het overstek van de nieuwe consultruimte door naar de personeelsingang van de praktijk
Aan de consultruimte hangt een lamellenkonstruktie die is gebruikt om een aantal elementen in het ontwerp te integreren. De horizontale aluminium lamellen functioneren als zonwering voor de consultruimte Het lamellenvlak is evenwijdig aan de traphelling opengeknipt en de twee vlakken zijn horizontaal uit elkaar geschoven, de stalen steektrap gaat hier tussendoor.

De ruimte die onder de trap ontstaat, tussen de lamellen en de gevel, wordt gebruikt voor de airco-units. Het lamellenvlak dat direct tegen de gevel hangt maakt het tevens onmogelijk om bij beweging over de trap in de consultruimte te kunnen kijken. De beide lamellenvlakken zijn doorgezet naar boven en vormen de balustrade voor het dakterras.

Projektarchitekt: Mark Boschman

Ontwerpteam: Don Monfils

Realisatie: 2001-2002

Uitvoering: Bouwbedrijf Joziasse te Vlissingen

Konstruktie: Advies- en tekenburo bouwkunde R. Willems te Vlissingen

Bouwkosten: 375.000 euro.

 [:]