Rijks Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO)

[:nl]Korringaweg 5 Yerseke

Langs de waterkant, een drietal kontainers. Twee van deze kontainers zijn gemaakt van geprofileerde aluminiumplaten, een is van metselwerk, in twee kleuren. Volgens Bernard Hulsman gestreept volgens de laatste mode, maar in feite zijn beide materialen bedoeld om het licht te vangen. Het zeeuwse licht dat zich manifesteert boven de Oosterschelde, waarover het gebouw van het RIVO uitziet. Soms pakken dikke regenwolken zich daar samen, soms piekt de zon tussen de lage wolkenflarden en dan weer breekt heel de horizon open en wordt het water als een spiegel. Al deze gesteldheden moet het gebouw kunnen overnemen, om recht te doen aan die prachtige lokatie, op de grens tussen zee en land. Daarmee krijgt die plek ook een nieuwe inhoud, een plaats van konsentratie zoals Louis Kahn zei, terwijl gelijkertijd gebruik gemaakt is van lokale gegevens als de traditionele band met het water in Yerseke en de kavelindeling (strak gestruktureerde bouwdelen, omzoomd door windsingels van bomen) waardoor de kavel zelf zichtbaar wordt. Alle bouwdelen zijn pal naast de noordgrens van de smalle kavel gesitueerd, terwijl achter op het terrein een bufferbassin en een proefbassin voor de experimenten gelegen zijn. Watergebonden aktiviteiten komen samen in de aluminium kontainers; papierwerk vindt een thuis in het gemetselde deel. Het blijven kontainers, die passen bij het industrieële karakter van de kade van Yerseke.

voor: Rijksgebouwendienst Direktie ZuidWest

projektarchitekt: Johan de Koning

ontwerpteam: Don Monfils, Bram Wilhelm, Rosemary Kostman

uitvoering :1991-1993

realisatie: Aannemersbedrijf Dronkers te Yerseke

konstruktie en installaties: Bravenboer en Scheers te Middelburg

bouwkosten:
f 1.250.000,- (inkl. installaties)
[:]