herinrichting michaelskerk koudekerke

michael

kansel

orgel

Michaëls glans

Renovatie Michaëlskerk in Koudekerke

In de huidige toestand ziet de fraaie Michaëlskerk midden op het dorpsplein van Koudekerke er nogal somber uit. Bruin en grijs voeren de boventoon in het interieur. Daardoor komen de monumentale hoogtepunten, het orgel en de kansel niet goed tot hun recht. Ook ziet de kerkzaal er altijd vol uit, terwijl er in het liturgisch centrum weinig bewegingsruimte is. Dat zou verbeterd moeten worden. Verder is er in het algemeen een grote behoefte aan flexibiliteit, aan meer licht en warmte en aan een vormgeving die meer bij de tijd is. Het verwarmingssysteem is aan vervanging toe, de entree behoeft verbetering omdat dit nu een smalle kronkelroute is.

In het ontwerp is sterk uitgegaan van de bestaande contour: een vrij langgerekte, smalle ruimte. Om de intimiteit van de kerkzaal te vergoten is aan de westkant, bij de hoofdtoegang, een deel van de lengte gebruikt om een sanitaire en opbergzone te maken. Tegelijkertijd wordt de trap naar het balkon en orgelgalerij verplaatst naar de zijkant. Die trap vormt nu een enorme sta-in-de-weg. Door die verplaatsing komt er ruimte vrij om een centrale toegang tot een vrij middenpad in de kerk te maken. Op die manier wordt de ervaring van de ruimte verrassend ruimer en de toegang zelf praktischer. Grote glazen deuren met daarop een zeefdruk van de aartsengel Michaël, de naamgever van de kerk, scheiden het entreeportaal van de kerkzaal. Alles komt zodoende in de gouden gloed van de engel te staan. Michaels standaardkleur is goud. In het ontwerp is dit vertaald in een heel warme tint geel of oker. Die kleur wordt zichtbaar in de stoffen bekleding van de stoelen, in het opnieuw plafond en in kleinere details en vormt een mooie eenheid met de prominent aanwezige balkenconstructie van het dak. Michaëls glans is nu over de hele kerk verspreid.

Om tot een optimale verwarming te komen voor de ruimte zal de houten vloer vervangen worden door een vlakke betegelde betonvloer, waarin een vloerverwarmingssysteem is opgenomen. Voor snelle opwarming op zondagmorgen is een serie convectoren voorzien langs de zijmuren. Door het gebruik van stoelen in plaats van de aan de vloer vastgemaakte banken, is het nu mogelijk om verschillende opstellingen in de kerk te maken voor bijvoorbeeld een muziekdienst, een doopdienst of de avondmaalsviering. Het zal de betrokkenheid van de gemeente bij de erediensten waarschijnlijk sterk verbeteren.

Op dit moment wordt gewerkt aan de voorbereiding van de uitvoering.