Baltic Business Park

[:nl]Szczecin, Polen

2008-2010

Om representatieve kantoorruimte te kunnen bieden aan allerlei nieuwe bedrijven die in Polen ontstaan, besloot de stad Szczecin een bedrijventerrein vlakbij de haven te ontwikkelen, waarop dit bedrijfsverzamelkantoor wordt gebouwd.
Het complex bestaat uit een drietal geschakelde blokken, vijf bouwlagen hoog, die naar buiten toe een afwerende, donkere gevel kennen, waarin slechts smalle hoge openingen zijn uitgespaard. Ze zijn zo gegroepeerd rondom een binnenhof, uitlopend op een natuurgebied, waaraan de glazen gevels grenzen, dat een aangenaam verblijfsklimaat op dat binnenterrein gecreëerd wordt. Daartoe wordt de inrichting – een combinatie van natuur en cultuur – als integraal onderdeel van het ontwerp beschouwd.
In de glazen gevels is een sterk horizontale belijning toegepast, juist als contrast met de verticale indeling van de dichte buitengevels. Op die manier kunnen ook de verwarmingselementen achter de gevelpui fraai geïntegreerd worden. Bij de entree’s is telkens een aparte knik voorzien, die past bij de geknikte vorm van de totale glazen binnengevel. Zonder afbreuk te doen aan deze golvende beweging, die de importantie van de nabije zee symboliseert, kan er toch extra aandacht aan die entree’s worden gegeven. Reclame uitingen voor de in het complex gevestigde bedrijven, zullen onderdeel van het gevelontwerp aan uitmaken.
Onder het gehele complex is een parkeerkelder aan gebracht, zodat de directe omgeving niet verstoord zal worden verkeers- en parkeervoorzieningen.

ontwerp: 2008

realisatie: 2010

team: Maciek Zombirt, team Portal, Johan de Koning[:]