Consumptieve Kwekerij Zonnemaire

[:nl]zonnemaire

2003-2005

Aan de rand van de Schouwse polder, net buiten het vergeten dorp Zonnemaire, ligt sinds kort de nieuwe consumptieve kwekerij van boerin Dieneke Klompe.

Ze kweekt er eetbare bloemen, die zeer gewaardeerd worden door moderne koks. Binnen de bestaande context van boeren bedrijven een buitenbeentje.
Ook wat betreft de vormgeving van haar nieuwe onderkomen heeft Dieneke een tamelijk eigenzinnige smaak. Dit leidde tot een in die omgeving nogal opzienbarende symbiose van huis en schuur.

Beide onderdelen zijn qua hoofd- en dakvorm identiek, maar verschillen uiteraard qua ruimte-indeling en gevelcompositie. In het huis zijn vele langgerekte, horizontale ramen opgenomen om de wijde blik op de polder het huis binnen te halen.

Daarnaast zijn er grote deuren en luiken die het geheel een typisch agrarische karakteristiek geven. In de schuur weinig ramen, behalve daar waar regelmatig binnen gewerkt wordt. De helft van de schuur functioneert als kas, voor de kweek van jonge planten.

Een ruim daklicht voorziet de hoge binnenruimte nog eens extra van daglicht. Juist op die plek van transport en verkeer, is voldoende daglicht noodzakelijk. Bijna alles aan de twee congruente bouwvolumes is in hout uitgevoerd, ook aan de gepotdekselde buitengevel die lekker zwart geschilderd is: Zeeuws en nieuw tot in de puntjes.

In het interieur blijft het hout, nu in de vorm van multiplex zo veel mogelijk zichtbaar. Op het dak een staalplaat in lichte kleur, om in het landschap goed tot zijn recht te komen en tegelijkertijd af te wijken van de soms onnatuurlijk gekleurde rode staaldaken.

Werk- en woonruimten lopen in het woongedeelte bijna geheel natuurlijk in elkaar over. Het functionele onderscheid is immers gering. Veel licht hier binnen en terrassen rondom om van het buiten zitten optimaal te kunnen genieten.

Zowel woonhuis als schuur zijn enigszins verhoogd ten opzichte van het maaiveld, vanwege praktische reden van stof en vuil, maar bovendien om de archetypische vorm van de twee vlakbij elkaar staande gebouwen optimaal tot expressie te brengen. Het tuinplan en de inrichting van de kwekerij is ontworpen door Bosch Slabbers, tuin en landschapsarchitecten. Aan de realisatie ervan wordt op dit moment hard gewerkt.

opdrachtgever: Mw. D. Klompe, Ellemeet

ontwerp: 2003
realisatie: 2004-2005

project architekt: Johan de Koning
Team: Mark Boschman, Rensley Mattheeuw

aannemer: Bouwbedrijf C. Geuze, Nieuwerkerk
constructies: Advies en tekenburo Willems, Vlissingen
landschap en tuin: Bosch Slabbers, Middelburg[:]