Hybrid building Szczecin

In het centrum van Szczecin werd een oplossing gevraagd voor een komplexe urbane situatie; in de eerste plaats vroeg dit om een reaktie op de plek zelf, in de tweede plaats op het uitgebreide programma. De lokatie ligt aan twee straten, waarvan er een een van de belangrijkste routes door de stad is, met veel verkeer en veel publiek. De andere is een achterstraat die echter toegang geeft tot verschillende attrakties en voor veel voetgangers een gemakkelijke verbinding is met andere winkelstraten. Desondanks is het hele gebied enigszins verwaarloosd. De gemeente wil dit gebied graag een impuls geven met de introduktie van nieuwe publieksfunkties, die passen bij de oude allure van de hoofdstraat en vooral ook kommercieel een sukses kunnen worden. Wij hebben een supermarkt/winkelcentrum gekombineerd met woningen, kantoorruimte en een bioskoop. Deze funkties zijn in vier verschillende stroken ondergebracht, groot genoeg om aan hun vraag te voldoen en vervolgens in elkaar gevlochten, zodat op het terrein altijd ergens een deel van meerdere funkties te vinden is en er binnenin een pleinachtige plek overbijft die als openlucht-hart van het gebouw funktioneert. Op het dak werden enkele penthouses toegevoegd, in een los blokvormig element. Zodoende wordt de komplexe hybride kwaliteit van de plek zichtbaar gemaakt in het ontwerp. Ook in materialisering kreeg elke gevlochten strook zijn eigen karakteristiek mee, al naar gelang de funktie: winkelcentrum als glazen doos, waarin veel verkeer is; de bioskoop juist een dichte doos, waarin alles verborgen is. Juist die afwisseling zorgt voor een spannend geheel.