Herinrichting Nieuwe kerk

[:nl]Nieuwe Kerk
Middelburg

Interieur Nieuwe Kerk te Middelburg

1998-2001

 

Al geruime tijd had de kerkeraad van de Nieuwe Kerk te Middelburg het plan om de zondagse liturgische praktijk dynamischer te maken, maar het bestaande wederopbouw interieur liet dat niet toe.

Technische problemen met de verwarming leiden er uiteindelijk toe dat de kerkeraad besloot de kerk geheel opnieuw in te richten.

Hiermee kwam dan eveneens ruimte voor meer cultureel gebruik van het gebouw op doorde weekse dagen. Volgens de opvattingen van de Cistercienzer monniken die de regels schreven waarnaar de Middelburg Abdij werd gebouwd (start rond 1100), kon de kerk niet leeg genoeg zijn. Daarom verwijderden wij alle onnodige obstakels uit de ruimte. Vooral de grote hoeveelheid banken verdween, de verwarming werd in de nieuwe vloerdelen verwerkt, de wanden werden opnieuw gestuct met een speciale vochtwerende mortel (aangebracht via de traditionele spritsmethode) en er werden nieuwe meubels ontworpen.

Ruimtelijk komt de twee hallige parochiekerk, die in 1574 in gebruik werd genomen door de Hervormde Gemeente, nu veel beter tot zijn recht; de grote middenkolommen staan weer zichtbaar met hun basementen op de vloer en het licht dat door de hoge, blanke ramen ruim naar binnen vloeit, krijgt door de nieuwe inrichting en vooral door de felblauwe kleur van de stoelbekleding een nieuwe frisheid die de gehele ruimte omtovert tot een hoge feestzaal met Saenredamiaanse helderheid.

Belangrijkste meubelstukken zijn de preekstoel, die zodanig verlaagd is ten opzichte van het vorige exemplaar dat nu meer sprake is van een lezenaar en de avondmaalstafel. Beide stukken werden gemaakt uit een kombinatie van donkergrijze hardsteen en gelakt staal en kregen een abstracte, scherpe vorm die doet denken aan de vorm van Hebreeuwse letters, om de oorsprong en importantie van de Schrift uit te drukken.

Het staal vormt een mooie eenheid met het roestvast staal van de nieuwe kandelaars en met het eveneens gelakte staal van de stoelframes. Ook de orgelkas (J.A. Schut,1693, beeldhouwwerk J. Waageman en beschildering en luiken H. Tiedeman) werd onder onze leiding gerestaureerd.

Twee verrijdbare tafels met opbergruimte een geheel glazen tochtportaal in de westgevel en een liederenbord (eveneens rvs) kompleteren dit moderne interieur in het eeuwenoude hart van Middelburg.

projektarchitekt: Johan de Koning

projektteam: Elsie de Bruyn, Laurens Louis

uitvoering: 1998-2001

Bouwgroep Peters en Konstruktiebedrijf De Nood (meubels) te Middelburg

Schildersbedrijf Buitelaar-Pouwer te Middelburg (orgelkas)

kosten: f 1,5 miljoen incl. installaties, meubels en orgelkas

publicatie: Bulletin van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken, april 2001

Panorama van de nieuwe kerk (U heeft hiervoor quicktime nodig)[:en]

Nieuwe Kerk
Middelburg

Interieur Nieuwe Kerk te Middelburg

1998-2001

 

Al geruime tijd had de kerkeraad van de Nieuwe Kerk te Middelburg het plan om de zondagse liturgische praktijk dynamischer te maken, maar het bestaande wederopbouw interieur liet dat niet toe.

Technische problemen met de verwarming leiden er uiteindelijk toe dat de kerkeraad besloot de kerk geheel opnieuw in te richten.

Hiermee kwam dan eveneens ruimte voor meer cultureel gebruik van het gebouw op doorde weekse dagen. Volgens de opvattingen van de Cistercienzer monniken die de regels schreven waarnaar de Middelburg Abdij werd gebouwd (start rond 1100), kon de kerk niet leeg genoeg zijn. Daarom verwijderden wij alle onnodige obstakels uit de ruimte. Vooral de grote hoeveelheid banken verdween, de verwarming werd in de nieuwe vloerdelen verwerkt, de wanden werden opnieuw gestuct met een speciale vochtwerende mortel (aangebracht via de traditionele spritsmethode) en er werden nieuwe meubels ontworpen.

Ruimtelijk komt de twee hallige parochiekerk, die in 1574 in gebruik werd genomen door de Hervormde Gemeente, nu veel beter tot zijn recht; de grote middenkolommen staan weer zichtbaar met hun basementen op de vloer en het licht dat door de hoge, blanke ramen ruim naar binnen vloeit, krijgt door de nieuwe inrichting en vooral door de felblauwe kleur van de stoelbekleding een nieuwe frisheid die de gehele ruimte omtovert tot een hoge feestzaal met Saenredamiaanse helderheid.

Belangrijkste meubelstukken zijn de preekstoel, die zodanig verlaagd is ten opzichte van het vorige exemplaar dat nu meer sprake is van een lezenaar en de avondmaalstafel. Beide stukken werden gemaakt uit een kombinatie van donkergrijze hardsteen en gelakt staal en kregen een abstracte, scherpe vorm die doet denken aan de vorm van Hebreeuwse letters, om de oorsprong en importantie van de Schrift uit te drukken.

Het staal vormt een mooie eenheid met het roestvast staal van de nieuwe kandelaars en met het eveneens gelakte staal van de stoelframes. Ook de orgelkas (J.A. Schut,1693, beeldhouwwerk J. Waageman en beschildering en luiken H. Tiedeman) werd onder onze leiding gerestaureerd.

Twee verrijdbare tafels met opbergruimte een geheel glazen tochtportaal in de westgevel en een liederenbord (eveneens rvs) kompleteren dit moderne interieur in het eeuwenoude hart van Middelburg.

projektarchitekt: Johan de Koning

projektteam: Elsie de Bruyn, Laurens Louis

uitvoering: 1998-2001

Bouwgroep Peters en Konstruktiebedrijf De Nood (meubels) te Middelburg

Schildersbedrijf Buitelaar-Pouwer te Middelburg (orgelkas)

kosten: f 1,5 miljoen incl. installaties, meubels en orgelkas

publicatie: Bulletin van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken, april 2001

Panorama van de nieuwe kerk (U heeft hiervoor quicktime nodig)

[:pl]

Nieuwe Kerk
Middelburg

Interieur Nieuwe Kerk te Middelburg

1998-2001

 

Al geruime tijd had de kerkeraad van de Nieuwe Kerk te Middelburg het plan om de zondagse liturgische praktijk dynamischer te maken, maar het bestaande wederopbouw interieur liet dat niet toe.

Technische problemen met de verwarming leiden er uiteindelijk toe dat de kerkeraad besloot de kerk geheel opnieuw in te richten.

Hiermee kwam dan eveneens ruimte voor meer cultureel gebruik van het gebouw op doorde weekse dagen. Volgens de opvattingen van de Cistercienzer monniken die de regels schreven waarnaar de Middelburg Abdij werd gebouwd (start rond 1100), kon de kerk niet leeg genoeg zijn. Daarom verwijderden wij alle onnodige obstakels uit de ruimte. Vooral de grote hoeveelheid banken verdween, de verwarming werd in de nieuwe vloerdelen verwerkt, de wanden werden opnieuw gestuct met een speciale vochtwerende mortel (aangebracht via de traditionele spritsmethode) en er werden nieuwe meubels ontworpen.

Ruimtelijk komt de twee hallige parochiekerk, die in 1574 in gebruik werd genomen door de Hervormde Gemeente, nu veel beter tot zijn recht; de grote middenkolommen staan weer zichtbaar met hun basementen op de vloer en het licht dat door de hoge, blanke ramen ruim naar binnen vloeit, krijgt door de nieuwe inrichting en vooral door de felblauwe kleur van de stoelbekleding een nieuwe frisheid die de gehele ruimte omtovert tot een hoge feestzaal met Saenredamiaanse helderheid.

Belangrijkste meubelstukken zijn de preekstoel, die zodanig verlaagd is ten opzichte van het vorige exemplaar dat nu meer sprake is van een lezenaar en de avondmaalstafel. Beide stukken werden gemaakt uit een kombinatie van donkergrijze hardsteen en gelakt staal en kregen een abstracte, scherpe vorm die doet denken aan de vorm van Hebreeuwse letters, om de oorsprong en importantie van de Schrift uit te drukken.

Het staal vormt een mooie eenheid met het roestvast staal van de nieuwe kandelaars en met het eveneens gelakte staal van de stoelframes. Ook de orgelkas (J.A. Schut,1693, beeldhouwwerk J. Waageman en beschildering en luiken H. Tiedeman) werd onder onze leiding gerestaureerd.

Twee verrijdbare tafels met opbergruimte een geheel glazen tochtportaal in de westgevel en een liederenbord (eveneens rvs) kompleteren dit moderne interieur in het eeuwenoude hart van Middelburg.

projektarchitekt: Johan de Koning

projektteam: Elsie de Bruyn, Laurens Louis

uitvoering: 1998-2001

Bouwgroep Peters en Konstruktiebedrijf De Nood (meubels) te Middelburg

Schildersbedrijf Buitelaar-Pouwer te Middelburg (orgelkas)

kosten: f 1,5 miljoen incl. installaties, meubels en orgelkas

publicatie: Bulletin van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken, april 2001

Panorama van de nieuwe kerk (U heeft hiervoor quicktime nodig)

[:]