Kabinetten van de vleeshal

[:nl]Kabinetten van de vleeshal

Middelburg

tentoonstellingsruimte en kantoor voor De Kabinetten van de Vleeshal

1998-1999

projektarchitekt: Johan de Koning
projektteam: Don Monfils, Elsie de Bruyn

realisatie: 1998
Aannemingsbedrijf Christiaanse te Vlissingen

kosten: f 550.000,- (inkl. installaties)

In een bestaand wederopbouwpand aan de Zusterstraat te Middelburg werd een drietal appartementen vervangen door het kantoor van de Stichting Beeldende Kunst van Middelburg en een tentoonstellingsruimte voor kleine expositie ter ondersteuning van de grote Vleeshal in het stadhuis die de stichting met groot succes beheerd en programmeerd.

Om de kosten in de hand te houden werd besloten de bestaande konstrukties te handhaven, hetgeen vooral in de tentoonstellingsruimte op de zolder een tamelijk strenge driedeling teweeg bracht, die zowel in het ontwerp als in de programmering benut werd door zogenaamde kabinetten te maken, die slechts van bovenaf gedempt daglicht ontvangen. Hiertoe werden de ramen in de straatgevel geblindeerd en in het dak een lang doorlopend daklicht opgenomen. Ook de verwarmingselementen werden in het dak opgenomen, zodat geen obstakels in de ruimte zouden komen te staan, die af zou leiden van de geƫxposeerde kunstwerken.

De wanden zijn strak wit gestuct, zonder overgangen te maken tussen wand en plafond; de vloeren zijn egaal afgewerkt met een lichtgrijze rubberbedekking. Zodoende stelt het interieur zich zeer neutraal op, terwijl een enigszins etherische sfeer alle ruimte laat aan de getoonde kunstwerken, zonder kil te worden.

Vanaf de straat zijn de ramen thans te zien als kunstwerk. Aan de kopse einden van de ruimte, achter de schermen, werden toiletten en een magazijn ingebouwd.

Op de eerste verdieping werd de entree ingericht met een keuken en een kleine ruimte voor videokunst. Daarnaast ligt de bibliotheek van de stichting die voor bezoekers vrij toegankelijk is. Dan volgt de kantoorruimte en de kamer van de direkteur. Voor al deze kamers werden de kasten en losse meubels ontworpen: er is gekozen voor houten bladen en kasten, aagevuld met matglazen deuren, om in het strakke witte interieur een warm gekleurd accent aan te brengen.[:en]Kabinetten van de vleeshal

Middelburg

tentoonstellingsruimte en kantoor voor De Kabinetten van de Vleeshal

1998-1999

projektarchitekt: Johan de Koning
projektteam: Don Monfils, Elsie de Bruyn

realisatie: 1998
Aannemingsbedrijf Christiaanse te Vlissingen

kosten: f 550.000,- (inkl. installaties)

In een bestaand wederopbouwpand aan de Zusterstraat te Middelburg werd een drietal appartementen vervangen door het kantoor van de Stichting Beeldende Kunst van Middelburg en een tentoonstellingsruimte voor kleine expositie ter ondersteuning van de grote Vleeshal in het stadhuis die de stichting met groot succes beheerd en programmeerd.

Om de kosten in de hand te houden werd besloten de bestaande konstrukties te handhaven, hetgeen vooral in de tentoonstellingsruimte op de zolder een tamelijk strenge driedeling teweeg bracht, die zowel in het ontwerp als in de programmering benut werd door zogenaamde kabinetten te maken, die slechts van bovenaf gedempt daglicht ontvangen. Hiertoe werden de ramen in de straatgevel geblindeerd en in het dak een lang doorlopend daklicht opgenomen. Ook de verwarmingselementen werden in het dak opgenomen, zodat geen obstakels in de ruimte zouden komen te staan, die af zou leiden van de geƫxposeerde kunstwerken.

De wanden zijn strak wit gestuct, zonder overgangen te maken tussen wand en plafond; de vloeren zijn egaal afgewerkt met een lichtgrijze rubberbedekking. Zodoende stelt het interieur zich zeer neutraal op, terwijl een enigszins etherische sfeer alle ruimte laat aan de getoonde kunstwerken, zonder kil te worden.

Vanaf de straat zijn de ramen thans te zien als kunstwerk. Aan de kopse einden van de ruimte, achter de schermen, werden toiletten en een magazijn ingebouwd.

Op de eerste verdieping werd de entree ingericht met een keuken en een kleine ruimte voor videokunst. Daarnaast ligt de bibliotheek van de stichting die voor bezoekers vrij toegankelijk is. Dan volgt de kantoorruimte en de kamer van de direkteur. Voor al deze kamers werden de kasten en losse meubels ontworpen: er is gekozen voor houten bladen en kasten, aagevuld met matglazen deuren, om in het strakke witte interieur een warm gekleurd accent aan te brengen.[:]